Projekcija filma STRAH, pogovor z režiserjem in Omarjem Naberjem

V sredo, 5. 4. 2018, smo v SGLŠ izvedli projekt “STRAH”, na katerem smo gostili režiserja filma Strah – Dejana Baboska, in sogovornika – Omarja Naberja. Projekcijo in pogovor je povezovala dijakinja 2. z Hana Šalamon.

Dijaki 2. in 3. letnikov so si ogledali film, ki z aktualno zgodbo poudarja nevarnosti rasizma, fašizma in ksenofobije ter javnost poziva k strpnosti in sprejemanju različnih kultur. Prikazuje zgodbo najstnika, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice, za kar plača visoko ceno. Naša gosta po ogledu filma sta bila režiser, Dejan Babosek, ki je za film tudi spisal scenarij. Pravi, da je film posnel kot odgovor na vse večji strah in sovraštvo do tujcev, ki sta se ob množičnem prihodu beguncev vse bolj širila in krepila. Pogovora po filmu se je udeležil tudi pevec in glasbenik Omar Naber, ki ima po očetu Jordancu korenine na Bližnjem Vzhodu. V letu 2017 je z glasbenikom Bojanon Cvjetićaninom ustvaril pesem in videospot Aleppo, posvečen strpnosti in pozivu k miru in koncu tej krvavi vojni v Siriji.

Ustvarjalci filma se tako povezujejo z mnogimi humanitarnimi organizacijami, s katerimi želijo organizirati obstranske dogodke ob projekcijah, predvsem pogovore in predavanja na tematiko, obravnavano v filmu. Sodelovanje so razširili tudi na druga področja umetnosti, saj se je ekipi pridružil tudi reper Trkaj, ki je za film napisal pesem z istoimenskim naslovom Strah.

Nekaj vtisov dijakov:

– Film se mi je zdel zelo čustven, žalosten. Film mi je odprl oči, ker sem tudi jaz gledal na begunce malo pristransko.
– Dober film, ki pokaže, kako se nam slaba dejanja lahko maščujejo.
– Kruto je, da je glavni lik spoznal, da je v zmoti, šele ko se mu je zgodila tragedija, ki jo bo imel na vesti celo življenje.
– Poučno in strašno.
– Ljubi svoje, spoštuj druge.
– Film, ki je dobro posnet ter ima neko globoko sporočilo.
– Lahko verjameš v karkoli, le da s tem ne smeš ogrožati ostalih.
Zanimalo jih je:
– Zakaj so se odločili posneti ta film?
– Ali je film posnet po resnični zgodbi ali je izmišljen?
– Koliko časa je film nastajal?
– Ali obstajajo skrite skupine neonacistov oz. zaprte skupine, ki delujejo proti manjšinskim skupnostim?
– Kako zelo so take skupine razširjene v Sloveniji?
Projekt je finančno podprt iz strani Vlade RS, Urada za komuniciranje.