ZIBELKA – projektni dan SGLŠ in Notranjskega muzeja Postojna

V sodelovanju z Notranjskim muzejem Postojna smo izvedli projektni dan poimenovan ZIBELKA.

Na projektnem dnevu so sodelovali dijaki 1. letnika IP mizar. Le-te je o zgodovini, vrstah in sestavu zibelk v muzeju seznanila etnologinja Ana Vrtovec Beno. Dijaki so eno izmed zibelk skicirali in dopolnjevali delovne liste. Zatem jim je načrtovanje, programiranje ter izdelavo na CNC stroju dveh različnih modelov zibelk v lesarski delavnici predstavil dijak 2. letnika IP mizar Matej Jurič pod vodstvom učitelja Franca Rota. Dijaki prvega letnika so zavzeto spremljali prikaz in razlago o programiranju in težavah, nastalih v celotnem procesu izdelave modelov, ki so lahko izziv tudi njim samim.

Sestavne dele 18 modelov zibelk so dijaki prenesli v ročno lesarsko delavnico, kjer so jim pobrusili robove ter jih končno sestavili. Končno sestavljene modele zibelk smo odnesli do Notranjskega muzeja in jih predali vodji mag. Slavko Polaku, kustosinji Tini Poljšak in ostalim sodelavcem muzeja.

Zibelke bodo del delavnic muzeja namenjene osnovnošolcem in mlajšim, ki se bodo ob njih učili o kulturni dediščini na slovenskem, notranjskem.

Posnetek projektnega dne si lahko ogledate na POVEZAVI.

Zorislava Makoter